Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over hevig menstrueel bloedverlies, myomen (vleesbomen), poliepen of baarmoeder-verwijdering? Een overzicht van veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden vindt u hier.

Vragen

 1. Wat is hevig menstrueel bloedverlies?

  Men spreekt van hevig menstrueel bloedverlies als uw bloedingen per cyclus zeven dagen of meer duren of zo hevig zijn dat u uw bescherming (maandverband en/of tampons) bijna om het uur moet vervangen. Alleen een arts kan dit met zekerheid vaststellen. Vrouwen die aan hevige menstruatie lijden, kunnen last hebben van vermoeidheid, bloedarmoede, doorlekken en zijn beperkt in hun activiteiten. Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies. Er bestaan op dit moment meerdere behandelingsmogelijkheden.

 2. Welke medische mogelijkheden bestaan er om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen?
  Endometriumablatie (verwijdering van het baarmoederslijmvlies)

  Verwijdering van het baarmoederslijmvlies kan door uw arts worden aanbevolen als u geen kinderwens meer heeft. Tijdens de poliklinische NovaSure-behandeling verwijdert de gynaecoloog onder plaatselijke of algehele verdoving het slijmvlies van de baarmoederwand met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie.

  Hormoontherapie

  Hormoontherapie bestaat uit anticonceptie of andere geneesmiddelen waarmee verstoringen van de hormoonspiegel worden behandeld. Deze therapie werkt in slechts 48% van de gevallen en moet meestal worden voortgezet om effectief te blijven. Sommige vrouwen ondervinden bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtsschommelingen en misselijkheid.

  Dilatatie & Curettage (D&C)

  Dilatatie en curettage bestaat uit een operatieve ingreep waarbij de binnenkant van de baarmoeder wordt schoon geschraapt. Voor de meeste vrouwen is dit echter niet meer dan een tijdelijke oplossing waarmee de bloedingen gedurende enkele cycli worden gereduceerd.

  Baarmoederverwijdering (hysterectomie)

  De operatieve verwijdering van de baarmoeder is de enige definitieve behandeling van hevig menstrueel bloedverlies. Hysterectomie is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige narcose wordt uitgevoerd. Permanent verlies van de baarmoeder kan leiden tot overgangsverschijnselen, ongewild urineverlies en dat vrouwen zich 'minder vrouw' voelen.

 3. Wat is verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure?

  Tijdens de poliklinische NovaSure-behandeling verwijdert de gynaecoloog onder plaatselijke of algehele verdoving het slijmvlies van de baarmoederwand met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie.

  De gynaecoloog maakt de baarmoederhals iets wijder en brengt, via de baarmoederhals, een dun buisje in de baarmoeder aan. Vervolgens schuift hij het driehoekige NovaSure-instrument van gaas door het buisje. Dit vouwt zich uit en neemt de afmeting van de baarmoeder aan. Gemiddeld 90 seconden en maximaal 2 minuten lang krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend. Daarna trekt de gynaecoloog het instrument terug in het buisje en verwijdert de apparatuur uit de baarmoeder.

  De totale duur van de ingreep is ongeveer 5 minuten. Bij de verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure worden de bijwerkingen van een hormoonbehandeling of de risico's van een baarmoederverwijdering vermeden. Na de NovaSure-behandeling herstelt de vrouw snel. Het menstruele bloedverlies neemt direct aanzienlijk af.

  Uit onderzoek* bleek dat bij 75% van de vrouwen de bloedingen volledig stopt en bij 22% van de vrouwen een lichte tot matige menstruatie overblijft. Veel vrouwen hebben als bijkomend voordeel een veel minder pijnlijke menstruatie en een aanzienlijke vermindering van PMS-symptomen.

  * 2007 journal of reproductive medicine 5 years after NS - Gallinat
 4. Wordt de NovaSure-behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

  Ja, NovaSure wordt vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars.

 5. Wanneer mag je weer geslachtsgemeenschap hebben na een NovaSure-behandeling?

  Volg hierbij de instructies van de gyneacoloog, over het algemeen na 7 à 10 dagen weer geslachtsgemeenschap plaatsvinden.

 6. Hoe weet je na een NovaSure-behandeling of je in de overgang bent?

  Na een NovaSure-behandeling verandert er niets aan de hormoonhuishouding. Een van de kenmerken waaraan een vrouw kan merken dat ze in de overgang is, is een onregelmatige menstruatie of het stoppen van de menstruatie.

  Na een NovaSure-handeling stopt de menstruatie in veel gevallen of is veel minder. De enige symptomen waaraan een vrouw nu kan merken dat ze in de overgang is, zijn bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, vaginale droogheid, slapeloosheid, nachtelijk transpireren of meer transpireren dan normaal.

 7. Kom je door de NovaSure-behandeling vervroegd in de overgang?

  Nee, want de baarmoeder en eierstokken blijven behouden. Alleen het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd. Bij verwijdering van de baarmoeder kunt u vroegtijdig in de overgang komen.

 8. Moet je na de NovaSure-behandeling een vorm van anticonceptie blijven gebruiken?

  Ja, want alleen het baarmoederslijmvlies is verwijderd. Het is zelfs heel belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken. Je kunt na de behandeling nog steeds zwanger worden, ook al is de kans kleiner door het verwijderen van baarmoederslijmvlies.

  Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de pre-menopauze die geen kinderwens meer hebben.

 9. Kan je zonder een verwijsbrief van de huisarts een afspraak maken met de gynaecoloog?

  Ja, u kunt zonder verwijsbrief van de huisarts naar de gynaecoloog, maar belt u eerst even met de polikliniek gynaecologie om dit te overleggen. Op de website hevigbloedverlies.nl treft u de ziekenhuizen en betreffende contactgegevens aan.

 10. Moet je na het operatief verwijderen van de baarmoeder nog uitstrijkjes laten maken?

  Als de baarmoeder en baarmoederhals zijn verwijderd, hoeft u geen uitstrijkjes meer te laten maken, tenzij uw gynaecoloog u dat adviseert omdat er afwijkende cellen in de baarmoederhals zijn gevonden. Als de baarmoederhals is blijven zitten, is het verstandig om eenmaal per 5 jaar* een uitstrijkje te laten maken als u een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

  * RIVM
 11. Waar blijven de eicellen na een baarmoederverwijdering?

  De eicellen komen na de eisprong in de buikholte terecht, waar ze vanzelf oplossen.

 12. Wat gebeurt er met de lege ruimte in de buik, waar eerst de baarmoeder zat?

  De ruimte in uw buik, die ontstaat door het verwijderen van de baarmoeder, wordt opgevuld door de darmen.

 13. Wat zijn de gevolgen van een baarmoederverwijdering?

  Permanent verlies van de baarmoeder kan leiden tot overgangsverschijnselen, ongewild urineverlies en dat vrouwen zich 'minder vrouw' voelen.

 14. Hoe veilig is de MyoSure behandeling?
  In tegenstelling tot het verwijderen van myomen via de buik, wordt er bij de MyoSure behandeling niet in de huid gesneden. Het is een poliklinische behandeling waarvoor geen narcose nodig is. De periode van herstel is hierdoor korter. Bovendien wijst klinisch onderzoek uit dat er bij minder dan 2 procent van de gevallen complicaties kunnen optreden. Risico's die in uitzonderlijke gevallen kunnen voorkomen bij de MyoSure behandeling zijn perforatie van de baarmoederwand en infectie.
 15. Hoe snel kan ik mijn dagelijkse activiteiten hervatten na een MyoSure behandeling?
  Sommige vrouwen ervaren een milde kramp na de behandeling. Uw arts kan pijnstillers voorschrijven als de kramp blijft bestaan. Gewoonlijk kunt u na een dag of twee uw dagelijkse activiteiten hervatten.
 16. Komen alle vrouwen met myomen of poliepen in aanmerking voor de MyoSure behandeling?
  Uw arts zal de risico's van de verschillende behandelmogelijkheden uitleggen. De MyoSure behandeling is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies als gevolg van myomen of poliepen. De MyoSure behandeling is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn, last hebben van bekkeninfecties, afwijkingen hebben aan de baarmoederhals of gediagnosticeerd zijn met baarmoeder(hals)kanker.
 17. Wat is MyoSure?
  De MyoSure behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de behandeling, waarbij niet in het lichaam wordt gesneden, worden myomen of poliepen verwijderd. Nadat de myomen of poliepen zijn verwijderd, zullen vrouwen niet langer last hebben van hevig bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie. Deze behandeling is ideaal voor elke vrouw van elke leeftijd die last heeft van myomen of poliepen, maar haar baarmoeder wil behouden. Met deze behandeling worden de risico's verbonden aan een baarmoederverwijdering of de bijwerkingen van het gebruik van hormonen vermeden.
 18. Is MyoSure de juiste behandeling voor mij?
  Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies veroorzaakt door myomen of poliepen kunnen baat hebben bij de MyoSure behandeling. Uw gynaecoloog kan beslissen of de MyoSure behandeling geschikt is voor u. Uw gynaecoloog kan onderzoeken waardoor het hevig bloedverlies tijdens de menstruatie wordt veroorzaakt. Wanneer dit veroorzaakt wordt door myomen (vleesbomen) of poliepen, dan kunt u in aanmerking komen voor een MyoSure behandeling.
 19. Wat kan ik verwachten na een MyoSure behandeling?
  Direct na de MyoSure behandeling kunnen vrouwen last krijgen van kramp, lichte pijn, misselijkheid en/of braken. De meeste vrouwen kunnen de dagelijkse activiteiten na een dag hervatten. Zorg er wel voor dat u de instructies van uw gynaecoloog opvolgt. Slechts enkele patiënten ervaren complicaties na de MyoSure behandeling. Echter, u moet bellen met uw gynaecoloog als u last heeft van een van de volgende symptomen:

  • Koorts hoger dan 38 °C
  • Toenemende pijn in het bekken dat niet wordt verlicht door inname van ibuprofen of andere voorgeschreven medicijnen
  • Misselijkheid, braken, kortademigheid, duizeligheid
  • Darm- of blaasproblemen
  • Een groenige vaginale afscheiding (roodachtig, geelachtig of bruinachtig is normaal)
 20. Wanneer weet ik of mijn menstruatie weer normaal is na de MyoSure behandeling?
  Elke vrouw is verschillend. Ga er vanuit dat uw lichaam drie maanden nodig heeft om volledig te herstellen. Na gemiddeld drie maanden zal het voor u en uw gynaecoloog duidelijk zijn hoe uw menstruatiecyclus verloopt.

Ondersteun het initiatief 'behoud de baarmoeder'.

Laat hier een
bericht achter
Baarmoeder game

Speel nu de game:

Behoud de
baarmoeder
Baarmoeder game


® 2011 baarmoederpoli.nl | colofon | disclaimer
Baarmoederverwijdering ervaringen | Vleesboom symptomen | Vleesboom klachten | Vleesbomen symptomen | Vleesbomen verwijderen | Myomen
Myomen baarmoeder | Klachten baarmoeder | Symptomen overgang | Menstruatie overgang | Menstruatie problemen | Myoom | Baarmoeder klachten
Overgangsklachten | Baarmoederverwijdering